Vinterfåglar Inpå Knuten - 2019

Blåmes på vinterstaket
Vinterfåglar Inpå Knuten (VIK) är en av våra mest populära aktiviteter, kanske för att det är enkelt och roligt att delta. Den sista helgen i januari räknas fåglar vid fågelmatningar över hela landet. De senaste åren har runt 20 000 rapporter kommit in – men vi vill ha ännu fler rapporter!
 
Du kan välja att räkna dina matgäster när som helst under perioden 25–28 januari 2019, och du rapporterar det högsta antalet du ser samtidigt av samma art. Tack vare alla rapporter får vi bra en bild över de fåglar som tillbringar vintern hos oss. Talgoxen är den talrikaste vinterfågeln följd av blåmes och pilfink, men efter denna trio varierar topplistan från år till år. Via denna räkning kan vi också följa hur vinterfåglarna anpassar sig till klimatförändringarna. Under de drygt tio år räkningen pågått, har vi bland annat kunnat se hur arter som koltrast och nötväcka ganska kraftigt utvidgat sitt vinterområde norrut i landet.
 
Vinterfåglar Inpå Knuten har som mål att stimulera intresset för fåglar, och ger oss värdefull kunskap om förändringar i vår livsmiljö.
 

 

Här är länken till webbsidan för Vinterfåglar Inpå Knuten!

  

Samarbetspartners:
BirdLife Sverige har tecknat ett långsiktigt avtal med iGoTerra. iGoTerra har utvecklat datainsamlingsdelen och förvaltar databasen för "Vinterfåglar Inpå Knuten" åt BirdLife Sverige.

iGoTerra driver en hemsida med tillhörande mobilappar där du bekvämt kan förbereda och planera dina naturresor i Sverige liksom runt om världen. Dessutom håller iGoTerra reda på alla dina observationer, listor och foton. Inom iGoTerra finns stöd för att registrera och hantera inte bara fåglar utan även för djur, växter, insekter med mera, dessutom från alla delar av världen.
Från Slåttergubben webbutik kan du handla ekologisk fågelmat. Det är bra, inte bara för de fåglar du matar, utan kanske mest för fåglarna och den biologiska mångfalden där fågelmaten odlas. Slåttergubben skänker en summa pengar till BirdLife Sverige för varje sålt kilo av fågelmat till vårt fågelskydds- och fågelintressearbete. Därför tycker vi att du ska vända dig till Slåttergubben som dessutom ordnar så att du får fågelmaten hemkörd till din dörr.

 Slåttergubben drivs av två erfarna ornitologer och har bland annat egen solrosodling!
 

Fågelmat med omtanke!

 
Deltagare i Vinterfåglar Inpå Knuten  erbjuds 35% rabatt på valfri sort av skalfria och hackade solroskärnor. 
Redan nu kan du ladda dina fågelmatare genom att beställa från Slåttergubben.
 
Ange kod ”skalfritt” i webb-shopen, gäller tom 7 februari.
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR