Fågelaktiviteter 5-6 maj

 
Lördag 5 maj

Uppvidinge


Fågelskådningens dygn 2018, lördag 5 maj-söndag 6 maj 2018.
Det har nu blivit tradition med "Fågelskådningens dygn vid Södresjö". Tanken med denna programpunkt är att vi kommer att vara på plats i tornet under dygnets alla 24 timmar. Vi startar på lördagen kl. 15.00 och avslutar på söndagen kl. 15.00. Du kan när som helst göra ett besök. Tänk dig att under eftermiddag och kväll tyst och rofyllt få uppleva hur fågelsången sakta avtar och se nymånens skära som speglar sig i vattenytan. Tittar vi noga mot sjön i skymningsljuset kanske vi nu får uppleva hur arenan övertas av fladdermössen. Kanske vill du uppleva en natt med möjlighet att få lyssna till ugglornas lite kusliga läten. ska det möjligen bli just denna natt som vi får höra dvärgbeckasin, småfläckig sumphöna eller någon annan exklusiv fågel. Du kanske föredrar gryningstimmarna i förhoppning att få höra sparvuggla, få vara med om rödhakens första, lite trevande sång innan fågelkören exploderar i toner.

Tag gärna med fika samt kikare och guidernas tubkikare står också till ert förfogande.
Samling fågeltornet vid Södresjö (följ skyltning från vägen Lenhovda-Älghult).
Ledare: Göran Carlsson tel: 070-23 21 235.
 
Värnamo
Andmorgon vid Gåeryd, Rusken.
Norra Rusken fångar upp andsträcket och kan med rätt väder ge stora antal rastande sim- och dykänder tidigt på morgonen. Vid bra väder lyfter änderna timmarna efter soluppgången och drar vidare, så tidig avfärd krävs.
Samling: kl 5:00 vid stadshusets parkering.
Kontaktperson: Kent Öhrn, tfn 070-454 09 99.
 
Växjö
Big sit.
Det gäller att från en fast punkt på en fågellokal under en hel dag räkna in så många arter som möjligt. Minst hälften av deltagarna i laget måste se eller höra arten, inte nödvändigtvis samma individ, för att den ska kunna räknas.
Ansvarig: Ronny Johanssson, 070-815 51 20. För mer info se KOF:s hemsida.
 
Hultsfred
Fågelskådningens dag och Fågeltornskampen.
Fågeltornet i Järnudda är bemannat från klockan 05:00 fram till lite efter 13:00 denna dag. Vi tävlar mot andra fågeltorn i Sverige och Finland och det gäller att få ihop så många arter som möjligt. Du kan komma ner när du har lust och följa gratisföreställningen från parkett i tornet. Vi räknar de arter som dyker upp under tiden. Allmänheten bjuds ut och det brukar dyka upp ganska mycket intresserade som får en inblick i fåglarnas värld.
Ledare: Jan K 0495-498 77, 070-609 29 33 & Kenneth 0495-414 15, 070-554 92 02.
 
Halmstad
Fågeltornskampen.
På initiativ från Finland har vi de senaste åren deltagit i vad som kallas Fågeltornskampen. Detta är stort i vårt östra grannland med flera hundra deltagande grupper. Liksom de senaste åren satsar vi på utsiktsplatsen vid Larssons våtmark i Påarp. Var med om att skåda fågel under avslappade och roliga former från gryning till 12:00.
Ansvarig skådare: Anders Wirdheim, tel: 0705-13 75 76, e-post: anders.wirdheim@birdlife.se
 
Varberg
Lördag och söndag 5-6 maj kl 10.00-16.00 Vårfåglarnas helg.
Naturums program:
Kom och möt vårens fåglar i Getteröns naturreservat. Skärfläckorna har anlänt tillsammans med stora flockar gäss, svanar och andra sjöfåglar. Under dagen firar vi vårens ankomst och att fåglarna återvänder till oss från sydligare länder. Vi ordnar bland annat fågelbildvisning, fågelquiz, fågelguidning, kikarförevisning och roliga aktiviteter för barn. I vår trädgård grillar vi korv och säljer fika. För programmet i sin helhet se www.naturumgetteron.se. Fri entré. Välkommen ut till våren!
 
Falbygden
Fågelskådningens dag.
Vi kommer inte att ha något eget arrangemang på Falbygden men vid Hornborgasjön händer en hel del, i synnerhet vid Naturum på Fågeludden sålunda:
Ringmärkning 8.00-12.00 (båda dagarna)
Fågelskola för barn 11.30-15.30 (båda dagarna)
Fågeltornskampen lördag 06.00-13.00
Föredrag ringmärkning söndag 14.00
Ny utställning om ringmärkning i Naturum – Sista lördagen för säsongen med simfågelräkning-Hornborgasjöns fältstation. Åke är din kontaktperson tfn 0515-726 042.
 

Bohuslän.
Nordkoster.
Vi vandrar från Västra bryggan mot området runt Valnäs tjärne allra längst i norr där vi tillbringar ett par timmar med att spana in sträcket över havet, leta rastande tättingar i buskmarkerna och ser vad som finns i tjärnet. Förutom det fantastiska landskapet har vi goda möjligheter att se bland annat smålom och tobisgrissla över havet, blåhake och gök i buskmarkerna samt gulärla och rastande vadare i tjärnet. Nordkoster är också en plats där något oväntat kan dyka upp vid den här årstiden.
Det blir en promenad på ett par kilometer men i lugnt tempo med många fågelstopp. Medtag matsäck och bra skor, alternativt stövlar om det ser ut att bli blött och regnigt.
Samling: ca kl 08:00 vid Norra hamnen i Strömstad där Kosterbåtarna avgår, men då turlistan inte är spikad får ni titta på hemsidan efter korrekt samlingstid och båtens avgång. Vi är tillbaka i Strömstad ca kl 16:00.
Båtavgift tillkommer.
Kontaktperson Martin Kvarnbäck 070-455 85 53.
 
 
Bohuslän
Fågeltornskampen.
Alla fågelintresserade kan delta i evenemanget. Det går bra att vara med hela tiden eller bara en begränsad tid. Ni väljer. Välkomna!
Fågeltornskampen är en lättsam och prestigelös tävling i fågelskådning. Efter en finsk utmaning hösten 2010 startade svenska Fågeltornskampen, ett evenemang som bedrivits i Finland under många år. I korthet går det ut på att under den första lördagen i maj bemanna svenska fågeltorn med lag som ska räkna alla fågelarter som hörs och ses. Evenemanget utformas som en tävling mellan fågeltornen och en landskamp med Finland och Danmark.
1. Mollön, Uddevalla.
Tid: Kl 05:00-13:00.
Vi står vid fågelplattformen och tittar på vad för fågel denna dag kan erbjuda inom vadare, änder, rovfåglar och skogsfågel. Plattformen är lättillgänglig och även handikappanpassad.
Kontaktperson Jörgen Olsson 070-381 75 24.
2. Svälte kile, Uddevalla.
Tid: Kl 05:00-13:00.
Fågeltornet är synligt från vägen och nås via en spångad led från P-platsen utefter gamla Lanesundsvägen. Kanske får vi se tornseglare, vattenrall m.m.
Kontaktperson Peter Nilsson 070-423 92 97.
3. Älje porsen, Uddevalla.
Tid: Kl 05:00-13:00.
Kom och skåda från Uddevallas senaste uppsatta fågeltorn för att hjälpa till att finna olika fågelarter. Bra arter för lokalen är mindre korsnäbb, trana, större hackspett, mindre hackspett, svartvit flugsnappare och många fler arter.
Kontaktperson Jan Johansson 070-422 44 07.
4. Trälebergs kile, Lysekil.
Tid: Kl 05:00-13:00.
Kom när ni vill till vår plattform vid Trälebergskile i Lysekil för att hjälpa till att hitta arter just denna dag. Det blir nog en del vadare, änder och rovfåglar vid vackert väder, t ex pilgrimsfalk och havsörn.
Kontaktperson Berndt Andersson 070-28 20 670 eller 0523-475 83.
 
Norrköping
Fågeltornskampen.
Fågelföreningen i Norrköping deltar som brukligt under evenemanget för att förhoppningsvis återigen hamna i topp bland de bästa fågeltornen i Norden. Följande torn är besatta: Herrebro våtmark, Leonardsberg och Svensksundsviken. Du som vill uppleva en spännande morgon med duktiga fågelskådare är välkommen att förstärka gängen. Ingen anmälan behövs.
 
Linköping
Fågelskådningens dag.
Svartåmynningens naturreservat.
Under förmiddagen finns guider från Linköpings fågelklubb vid plattformen i Nybro, Svartåmynningens naturreservat.
Ansvarig: Magnus Danestig: 076-144 14 82.
 
Linköping
Häradskär, Lördag-söndag 5-6 maj.
Vad är väl en vår utan en tur till Häradskär? Vid rätt väder har vi chans på sträckande tärnor och dykänder och varför inte någon islom. Bra datum för halsbandsflugsnappare och blåhake.
Tidig avfärd (4.30) från Linköping lördag morgon och åter söndag ca 18.
Boende och båt går på ca 650 kr. Begränsat antal deltagare. Anmälan till Olof Hjelm, olof.hjelm@gmail.com; 070-670 64 18.
 
 
Svealand

Nyköping/Oxelösund
Fågelskådningens dag med Fågeltornskampen.
Vi håller som vanligt till på Labro ängar, Nyköping. Fågelskådningens dag börjar kl 07:00 med en första guidad tur till fågeltornet. Samling på reservatets parkering vid Trillingsbergsvägen, mittemot Bladbaggestigen. Nästa tur avgår kl 09:00 från samma plats.
Från kl 05:00 till kl 13:00 pågår också Fågeltornskampen, där vi tillsammans försöker observera så många arter som möjligt från tornet, i ädel tävlan mot andra fågeltorn runt om i landet. Ett samarrangemang med Studiefrämjandet.
Ansvariga är Peter Lantz 070-559 31 53, Mats Andersson 070-325 01 40 och Per Astfeldt 070-659 21 86.
 
Nynäshamn
Fågeltornskampen.
Plats: Östra Styrans fågeltorn.
Tid: Kl 05:00-13:00.
I år satsar vi på att upprepa fjolårets vinst (i Stockholmstrakten) och att avancera på resultatlistan i övriga Sverige. Snart slår vi även Finland …
Tornet bemannas med ett lag på 2-3 duktiga fågelskådare som räknar in alla arter som observeras från tornet under förmiddagen.
 
Nynäshamn
Fågelskådningens dag
Plats: Östra Styran.
Tid: kl 09:00-13:00.
Samma dag som tornkampen har vi även "öppet hus" vid Östra Styran. Hit kan man komma och spana in nyanlända flyttfåglar samt diskuter fåglar och fågelskådning samt få tips om kikare, böcker m.m.
Östra styran är en våtmark som ligger strax sydväst om Ösmo centrum.
Från pendeltågsstationen i Ösmo är det ca 3 km till fågeltornet vid Östra Styran. Uppgång vid bussterminalen, följ sedan Nyblevägen västerut. Fortsätt gångvägen som går intill väg 225, till Sorunda ridklubb. Tag vänster och följ grusvägen i ca 700 m till en P-plats. Passera bommen och fortsätt längs vägen ut mot tornet.
Med buss: Linjerna N:hamn-Södertälje alt. N:hamn-Grödby. Avstigning vid Vansta (Sorunda ridklubb). Följ sedan grusvägen till vänster om stallet. Se ovan.
Med bil: Vid Ösmo trafikplats på Nynäsvägen (väg 73) tar man mot Ösmo-Södertälje. Efter ca 1,2 km på väg 225, tag vänster in på grusvägen invid stallet (Sorunda ridklubb). Kommer man västerifrån, kör väg 225 till stallet. Tag höger in på grusvägen. Se ovan.
Parkeringsplatser finns vid vägbommen.
Beskrivning och karta finns under lokaler/styran.
Ledare Paul Elfström m.fl.
 
Södertälje
Fågelskådningens dag.
Ta med familj, vänner och lite fika och följ med på en promenad i Tullgarns slottspark under vägledning av skådare ifrån Södertälje. Vi spanar också av Väster- och Häggnäsviken. Stövlar och lite grövre kläder brukar behövas, finns kikare så ta med den.
Ett samarrangemang med Naturskyddsföreningen i Södertälje.
Samling: vid Centralen Södertälje 06.00, alternativt vid Tullgarns slottsparkering cirka 06.30.
Ingen föranmälan.
Förfrågningar till Rikard 070-951 21 59 eller Petter 070-735 66 23.
 
Katrineholm/Vingåker
Fågeltornskampen.
Välkommen till Tornstugan. Ska vi slå Finland i år? Kom med och räkna arter vid Näsnaren och tävla med andra deltagare i Sverige och Finland. Kom och gå som du vill.
Tid: 06.00-13.00.
Ansvarig: Leif Carlsson 070-510 14 25.

 
Strängnäs
Fågeltornskampen och Fågelskådningens dag vid Valnaren.
SOK deltar som vanligt i fågeltornskampen. Kl. 05.00-13.00 gäller det att se/ höra så många arter som möjligt från tornet. Sverige, Finland och Danmark medverkar. Vi genomför även Fågelskådningens dag med öppet hus vid Valnaren under den tiden.
Tid/Plats: Anslut till tornet när det passar dig.
Svårighetsgrad: Lätt.
Ansvarig: Styrelsen.
 
Närke
Fågeltornskampen.
Fågelskådare i Sverige, Finland och Danmark tävlar denna dag i fågelskådning. Lördag 5 maj mellan klockan 05.00 och 13.00 bemannar fågelskådare olika fågeltorn och räknar alla arter man kan se under denna tid. Närkes Ornitologiska Förening deltar med flera lag i fågeltorn i bland annat Kvismaren, Oset och Tysslingen.
Vill du delta eller anmäla ett eget torn i tävlan kontakta ansvarig i Närke: Kent Halttunen, 070-216 11 30, kenthalttunen@tele2.se. Mer info kommer på hemsidan!
Ami/Åsas tjejgrupp deltar med ett lag och träffas klockan 06.00 vid Erik Rosenbergsstugan i Oset och håller på till klockan 13.00 där alla hjälps åt att räkna arter. Mer information: Ami 070-944 73 00 eller Åsa 073-332 20 31.
 
Hedströmsdalen/Köping
Fågeltornskampen.
Plats: Väderskyddet Norsa.
Tävlingstid 05.00-13.00. Alla är välkomna hela eller delar av den tiden.
Under åtta timmar, från 05:00 till 13:00, räknas varje art som en poäng, hörd eller sedd av minst två av deltagarna i respektive fågeltorn. Besökare hjälper givetvis till och det finns möjlighet att få svar på frågor och hjälp/tips om exempelvis hur man känner igen fåglar eller kanske diskutera fågelskyddsfrågor som ligger en varmt om hjärtat. Fågeltornskampen genomförs samtidigt i både Finland och Danmark. Resultaten jämförs i en "landskamp".
Ansvariga Daniel Brehmer, 070 324 26 17, Staffan Ekelund, 073 699 50 35.
 
Angarn
Sitt o Glo på Midsommarberget.
Bara lyssna och titta. Kan det bli fler än 90 arter? 00.00-14.00. Värd Stefan Paulin.
 
Angarn
Fågeltornskampen.
Läs mer om tävlingen på www.birdlife.se . Samling vid fågeltornet 05.00. Avslutas 13.00. Ta med varma kläder. Förste kämpe Stefan Paulin.
STIN!!
KOLLA OM BÅDA DESSA AKTIVITETER PÅ ANGARN ÄR KVAR!!!!!! DE FLAGGADE FÖR ATT EN SKULLE TAS BORT!!!!
 
Järvafältet
Fågeltornskampen.
JOK planerar att även i år ställa upp i Fågeltornskampen och då kommer vi att räkna fåglar (arter) från Säbysjöns fågeltorn.
Förste man/kvinna på plats i tornet lördagen den 5/5 får äran att börja räknandet, vilket pågår till kl. 13:00.
PS: Du glömmer väl inte att ta med fika.
 
Uppland
Fågeltornskampen.
I denna klassiska tävling räknar man fågelarter från sitt favorittorn från klockan 5 till klockan 13. Konkurrensen mellan de uppländska tornen brukar vara hård. Preliminärt kommer vi att ha lag på plats vid Dalbyviken Årike Fyris, Funbosjön, Vendelsjön, Tegelsmorasjön, Hjälstaviken, Kärven och Kallrigafjärden.
Du får gärna anmäla dig till något av dessa lag eller skapa ett lag vid ett annat fågeltorn, annars är du varmt välkommen att bara komma förbi och göra oss sällskap i fågelräkningen.
För anmälan eller frågor kontakta Samuel Persson 073-685 48 92.
 
Falun
Fågelskådningens dag vid Kyrkbytjärn.
Tid: 05.00-13.00.
Vi deltar även i Fågeltornskampen och bemannar plattformen på västra sidan av tjärnen. Se hemsidan för mer information.
Kl. 07.00 Vandring runt Kyrkbytjärn med samling vid slogboden på västra sidan.
Kl. 09.30 Återsamling vid slogboden på västra sidan för bl.a. utdelande av ”Årets fågelupptäckt i Falu kommun” och fika.
Ingen organiserad samåkning.
Ansvarig Torvald Tranetoft, 070-155 42 90.
 
Leksand
Fågelskådningens dag med Fågeltornskampen
Vi deltar i Fågeltornskampen och bemannar Norsbrotornet. 07.00 Vandring runt Limsjön med start vid Norsbro. Se utförligare program på hemsidan och annonsering i Magasin Leksand närmare inpå.
Tid: 05.00-13.00.
Kontakt: Petrus Tengnér, 070-320 36 19, sekreterare@leksandsfagelklubb.se
 
Norrland
Hudiksvall
Fågelskådningens dag.
Samlingsplats: Lillfjärden
Tid: 09:00.
Ledare: Karin Svensson 070-513 48 66.
Passande exkursion för nybörjare.
Vi gör en Nordanstigsrunda och besöker lämpliga fågellokaler i kommunen.
 
Söderhamn
Fågeltornskampen i Ålsjötornet.
Över hela Sverige tävlar olika fågeltorn mot varandra denna lördag.  Vi har nu varit med i sju år och förra året kom vi på en sjunde plats med 90 arter skådade från Ålsjötornet! Det är inte illa och även detta år skall vi medverka.
Reglerna är enkla – det gäller att hitta så många arter som möjligt från tornet från 05.00 till 13.00. Kom och var med under någon del av dagen! Ta med fika.
Reportage och resultat från tidigare fågeltornskamper finns på hemsidan.
Vi finns i tornet mellan 05:00 och 13:00.
För info ring Stefan Persson 070-342 64 63.
 
Bollnäs
Fågeltornskampen samt Fågelskådningens dag.
Kom och gå som du vill till fågeltornet vid Kyrkbytjärn i Kilafors.
Tid:  05.00-13.00.
Info: Per-Erik Modd, 0278-260 89.
 
Jämtland
Fågeltornskampen.
Laget består av Tor Persson, Robert Jansson och Marie Grip, men det är öppet för alla att under dagen komma på besök.
Plats: Lillsjön Tullingsås.
Tid: 05:00-13:00.
Info Tor Persson 070-686 96 23.
 
Jämtland
Fågeltornskampen.
Öppet för alla att under dagen komma på besök.
Plats: Västra tornet i Tysjöarna, norra sjön.
Tid: 05:00-13:00.
Ansvarig: Christer Pålsson.
Info Christer Pålsson 070-648 59 70.
 
 
 
 
Söndag 6 maj, Fågelskådningens dag


Götaland

Helsingborg
Fredriksdal.
Vår gröna oas mitt i centrum av Helsingborg erbjuder ett rikt fågelliv. Vi tar oss runt och tittar på rörhönorna i dammarna, ringduvorna i sina häckningsbestyr och hoppas på lite nyanlända sångare.
Samling: Entrén till Fredriksdal 09:00. Observera att entréavgift föreligger.
Ledare: Ulrik Alm, alm.ulrik@telia.com, tfn 070-465 43 54.
Tommi Sandberg, totta.sandberg@yahoo.se, tfn 070-723 19 09.
 
Ängelholm
Tillsammans med Naturskyddsföreningen i Ängelholm lyssnar vi på fåglarnas morgonkonsert längs Rönneå.
Samling: Roddklubbens stuga kl 7:00.
Ledare: Jan-Erik Bengtsson från Naturskyddsföreningen i Ängelholm, Anna-Lena Harmsund, anna-lena.harmsund@kof.nu, tfn 070-405 05 52, Thomas Wallin, thomas.wallin@kof.nu, tfn 070-644 96 60.
 
Nordöstra Skåne
Fågelskådningens Dag Håslövs ängar 30 år!
Den 8 maj 1988 genomfördes ”Fågelskådningens Dag” för första gången och då på Håslövs ängar. Vi kan alltså den här gången fira arrangemangets 30-årsdag! Mellan kl. 07-12 finns medlemmar från klubben på plats längs gångstigen här ute och hjälper till att lotsa besökarna genom förmiddagens fågelupplevelser. Såväl redan inbitna skådare som alla, som vill prova på något nytt, är alltså mycket välkomna! Tipsrunda med fina priser!
Kontaktperson: Evert Valfridsson 044-32 30 45 el. 070-602 30 45.
 
Lundabygden
Fågelskådningens dag i Silvåkratornet.
Tid: 08.00-12:00.
 
Ringsjöbygden
Fågelskådningens dag.
Plats: Gäddängen.
Tid: Från 08:00.

Malmö
Fågelskådningens dag vid Öresundsdammarna, Slottsparken.
Samling: Bryggan Ribersborgs kallbadhus.
Tid: 09.00-13.00.
Medellånga promenader.
Medtag fika!
 
Karlshamn
Fågelskådningens dag
Plats: Välkomna till Munkahustornet även denna dag då erfarna ornitologer hjälper till med bestämningen av de arter som finns runt viken eller passerar över oss.
Tid: Från 06.00 till 12.00.
 
Jönköping
Fågelskådningens dag.
Alla intresserade hälsas välkomna till Fältstationen vid Landsjön. Ringmärkning från gryning till kl 10.00. En längre vandring på några timmar startar kl 07.00. Kortare guidade vandringar startar 08.00, 09.00 och 10.00.
Se hemsidan för utförligare program.
Samling: Fältstationen Landsjön mellan kl 07.00-12.00.
 
Oskarshamn
Fågelskådningens dag vid Målsjön.
Oskarshamnsbygdens fågelklubb bjuder på aktiviteter runt sjön. Kom med på någon vandring för att njuta av våren på riktigt. Den första göken ska vara på plats och sångarna sjunger förfullt. Någon eller några svalor av flera arter flyger säkert över sjön. Nu är alltså många vårfåglar på plats och Fågelklubben är också på plats.
Tid: från 06.00 till 11.00.
Samling: Målsjön, Röstorp utanför Kristdala.
 
Vetlanda
Fågelskådningens dag vid Upplandatornet, där erfarna ornitologer hjälper till med artbestämning av de fåglar som finns i närområdet eller passerar över.
Tid: 08.00-12.00.
Kontakt: Roland Mathiasson073-821 70 56.
 
Tingsryd
Exkursion till Toftåsa myr.
Toftåsa myr ingår i den nya nationalparken, Västra Åsnens övärld. Vi vandrar den nya stigen från parkeringen vid Svartsjön, vägskylt Vrigstad. Den blir en vandring i kanten på myren och upp mot Aspöfjorden, ca 5 km. Kanske orrspel, flygande fiskgjusar mm.Vildmarksstämning!
Samling vid Ekenkajen, Urshult kl. 7.00.
Kontaktpersoner: Jan Borgehed 073-021 43 34 eller Göran Eriksson 0459-809 90.
 
Halmstad
Lomsträck i Mellbystrand.
Alla med något intresse för fåglar, eller för naturupplevelser utöver det vanliga, borde någon gång ta del av det magnifika skådespelet som utspelar sig tidiga majmorgnar i södra Halland när tusentals smålommar tar höjd över bukten för att sträcka in över land vid Mellbystrand. Det är värt en missad sovmorgon! Dessutom kan vi räkna med tärnor och måsar och kanske en labb. Varm klädsel och varm dryck.
Samling på parkeringsplatsen bakom CircleK vid Halmstad Arena 04:15.
Ansvariga skådare: Benny Ahlnér, tel. 0725-77 90 46 e-post: bennyahlner@hotmail.com och Peter Holmqvist, tel. 035-18 73 99.
 
Varberg
Lördag och söndag 5-6 maj kl 10.00-16.00 Vårfåglarnas helg.
Naturums program:
Kom och möt vårens fåglar i Getteröns naturreservat. Skärfläckorna har anlänt tillsammans med stora flockar gäss, svanar och andra sjöfåglar. Under dagen firar vi vårens ankomst och att fåglarna återvänder till oss från sydligare länder. Vi ordnar bland annat fågelbildvisning, fågelquiz, fågelguidning, kikarförevisning och roliga aktiviteter för barn. I vår trädgård grillar vi korv och säljer fika. För programmet i sin helhet se www.naturumgetteron.se. Fri entré. Välkommen ut till våren!
 
Varberg
Småris – en liten pärla vid Svarten.
Naturums program:
Följ med på en guidad utflykt till vackra Småris. En plats som har det bästa av det mesta; död ved i ädellövskogen, gräsmarker i den igenväxande fasen med bl a ögontröst och kartfjärilar, en orörd mosse och en liten tjärn. Olika ekosystem att bevara och aktivt vårda för framtiden. Samling vid naturums p-plats för samåkning. Kontakt Lars Hellsborn tel 0760-438704. Ingen föranmälan. Fri entré! I samarbete med Naturskyddsföreningen i Varberg
Tid: Söndag 6 maj kl 8.00.
 
Falbygden
Fågelskådningens dag.
Vi kommer inte att ha något eget arrangemang på Falbygden men vid Hornborgasjön händer en hel del, i synnerhet vid Naturum på Fågeludden sålunda:
Ringmärkning 8.00-12.00 (båda dagarna)
Fågelskola för barn 11.30-15.30 (båda dagarna)
Fågeltornskampen lördag 06.00-13.00
Föredrag ringmärkning söndag 14.00
Ny utställning om ringmärkning i Naturum – Sista lördagen för säsongen med simfågelräkning-Hornborgasjöns fältstation. Åke är din kontaktperson tfn 0515-726 042.
 
Borås
Västra marsjön.
Plats: Samling på parkeringen mellan Kulturhuset och Bäckängsgymnasiet.
Tid: 07:00.
Exkursionsledare: Per Gustafson, mobil: 0706-90 99 46.
 
Skövde
Utflykt till Mariestad.
Vi samlas vid klubblokalen, Norra Bergvägen 21 i Skövde, kl. 09.00 och åker gemensamt bort till Mariestadstrakten för att uppleva deras lokaler. Mer info kommer ut på hemsidan och facebook närmare.
 
Bohuslän
Fågelskådningens dag, Gustafsbergsområdet.
Vi mjukar upp med lite marina fåglar på Byfjordens vatten och försommarfloran i Hästepallarnas sydväst-sluttningar. Sedan följer vi Bodelebäcken uppströms och lyssnar på sångare, flugsnappare, trastar och hackspettar. Vi skådar även in försommarens lundflora med strutbräken, gullpudra, rödblära m.fl. Glöm inte fågelbok och fika för hela dagen.
Samling på parkeringsplatsen vid Svenskholmen (Skeppsviken) kl 08:00 och slut vid kl 13:00.
Kontaktperson Jan Uddén 070-656 54 01.
Samarrangemang med Västkuststiftelsen.
 
Tjörn
Fågelskådningens dag.
Vi håller till på Obs-platsen i Kårsund, Björholmsvägen, 471 91 Klövedal (Tjörn). P-platser finns på andra sidan vägen, invid avfarten mot Ängeviken.
Vi kommer att finnas plats 11:00-14:00.
Kontaktperson är Nils-Erich Karlsson, 0704-41 33 16.
 
Norrköping
Fågelskådningens dag vid Vrinnevi våtmark.
Dagen till ära kommer det kl 9-12 finnas kunniga skådare på plats som berättar om föreningens verksamhet, fågelskådning och fågellivet kring Vrinnevi. Vide önskemål ordnas även guidade fågelvandringar. Ingen anmälan behövs.
 
 
Svealand

Eskilstuna
Fågelskådningens dag på Ekeby våtmark.
Samarrangemang med Energi och Miljö med information till allmänheten om OKE och Ekeby våtmark. Som medlem i OKE har du här ett tillfälle att träffa fågelintresserade från Eskilstuna och bjuda på information om både våtmarken och vår fågelklubb OKE. Annonsering i tidningar och på hemsidan.
Tid: 9-12.
Ansvariga: OKE:s styrelse.
 
Stockholm
Fågelskådningens dag.
Fågelskådningens dag är ett nationellt arrangemang som anordnas varje år i början av maj på initiativ av BirdLife Sverige. StOF kommer att bemanna fågeltornen vid Ågestasjön och Fysingen, där du kan få hjälp med artbestämning av fåglar hela dagen. Vi berättar också om vilka arter som man har chans att se. Ingen föranmälan krävs, vi har öppet hus under dagen. För tider, se StOF:s hemsida www.stof.nu när det närmar sig. Även många lokalföreningar har aktiviteter för allmänheten den här dagen och informerar om dessa på sina hemsidor, se förteckning med webbadresser här /länk/.
 
Närke
40-årsfest Närkes Ornitologiska förening.
Det har väl inte undgått någon att Närkes Ornitologiska Förening fyller 40 år just i år. Det kommer vi att fira med en fest ute vid Kvismaren med medverkan av Kvismare fågelstation. Vi inleder ute i terrängen och avslutar i Norrbyås församlingshem som ligger precis bredvid kyrkan. Allt detta sker på Fågelskådningens dag, den 6 maj 2018.
Programmet:
Kl. 06.00-09.00: Ringmärkning. Kvismare fågelstation visar hur det går till när man ringmärker. Samling vid Öby kulle.
Kl. 07.00: Exkursion till Lövholmen, Åslaholmen och Sörön. Räkna med en fyra timmar härlig promenad med guide i det spännande området. Samling Öby kulle. Ta med fika.
Kl. 08.00-11.00: Guidning vid Lötenplattformen. Guider finns på plats och hjälper dig att hitta alla fåglar på plats.
Kl. 09.00 En guidad tur till Ormkärrsplattformen. Räkna med att den tar två timmar. Samling Öby kulle. Ta med fika.
Kl. 11.30 Lunch vid församlingshemmet. Efter lunchen blir det tre intressanta kortföredrag av Kvismare fågelstation.
Kl. 14.00 Avslutning.

Alla uteaktiviteterna är gratis och för själva jubileumslunchen betalar du bara 50 kronor. Resten står föreningen för.
Anmäl dig till Christer Tegebro: ctegebro@gmail.com.
Vid frågor ring Christer 070-333 53 22. Berätta vilken aktivitet du vill delta på.
Betala lunchen, 50 kr direkt till bankgiro 5747–3357, eller swisha på nr 123 02 90 361.
Obs. begränsat antal platser – först till kvarn gäller!
 
Västerås
Fågelskådningens dag.
Västmanlands ornitologiska förening kommer att ha ett samarrangemang med Naturskolan i Asköviken söndagen den 6/5 med tipspromenader, guidade turer. Fågeltornet kommer att vara bemannat från kl 7:00 till kl 13:00.
Anmälan: Ingen anmälan behövs, men är du intresserad av att hjälpa till med arrangemanget får du gärna kontakta oss.
Tid: Hela dagen.
 
Angarn
Fågelskådningens dag.
 Angarngruppen är ”Din värd i fågelvärlden”. Fråga de gula västarna som rör sig mellan Byksberget och Fågeltornet 09.00-12.00 om fåglar och sjöängen.  Ingår också som en aktivitet i Gröna kilarna (Angarnkilen). Samordnare Björn Nordling.
 
Värmdö
Fågelskådningens dag.
Välkomna till fågeltornet vid Hemmesta sjöäng mellan kl. 06.30 och 12.00. Värdar från Värmdö Fågelklubb finns på plats!
 
Tunabygden
Fågelskådningens dag vid Holmsjöarna och Fåran.
Samling vid Stora Tuna kyrkas parkering kl. 07.00.
 
Falun
Ringmärkning vid Kyrkbytjärn.
Kl. 16.00 ringmärkning vid östra tornet. Inga förkunskaper krävs. Matsäck och stövlar är bra
att ha. Ibland ändras dag på grund av väder och annat. Ring, SMS eller mejla ansvarige Gittan
Matsson för att vara på den säkra sidan.
Övriga datum när ringmärkning är planerad kommer Gittan Matsson att lägga ut på bloggen:
www.gittankvittran.blogspot.com
Tel. 076-125 07 77, gittan.matsson@gmail.com
 
Avesta
Fågelskådningens dag.
Folkare Ornitologiska Förening arrangerar fågelskådningens dag vid Sonnboviken och bjuder in allmänheten. Kom och var med. Passa på och se den nyrestaurerade våtmarken och njuta av fåglarna som finns där.
Tid: kl 8:00-11:00.
Plats: Från RV70 följ skyltar.
 
Norrland
Jämtland
Fågelskådningens dag.
Lillsjön Tullingsås.
Samling: Lillsjön, Tullingsås.
Tid: 08:00.
Beroende på väder, dagsläget mm samåkning till närliggande obs-ställen.
Info Robert Jansson 070-234 10 70.
 
Jämtland
Fågelskådningens dag.
Lillsjön, Östersund.
Samling: Parkeringen vid slutet av Fagerbacken.
Tid: 08:00.
Info Lars Arvidsson 070-338 37 51.
 
Jämtland
Fågelskådningens dag.
Ändsjön, Frösön.
Samling: på stora parkeringsplatsen vid Lövstavägen.
Tid: 18:00.
Info Lars Arvidsson 070-338 37 51.
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR