Fågelskådning

 

"Man blir glad av att skåda fågel"

Henrik Waldenström, SOF:are, passionerad fågelskådarinspiratör 

Varför titta på fåglar!?
Man blir glad av att titta fåglar! Fåglar kan något som vi människor inte kan - de kan flyga. Visst kan vi människor flyga i plåtkroppar men vi kan inte landa i en grantopp eller på en kyrkspira; vi kan kan bara landa på givna platser. För oss människor är flygning oftast ångestfyllt, inte lustfyllt. Avundsjukt har vi lärt oss att de flesta fågelarter flyger bort från den kyliga högnordiska vintern och tillbringar vinter i värme och näringsöverflöd.
 

Det fascinerar oss. Vi kan inte mäta oss med dem. Fåglarna personifierar en obestämd längtan mot horisonten. De kan nå horisonten men inte vi, med vingslag, uppvindar, medvindar och inbyggda navigationsinstrument. Och de kommer tillbaka!


Fåglar söker sig till oss. De blir individer - de är individer, de är yttersta beviset på den biologiska mångfalden. Vi får dem inpå livet och kan se att de är som vi. Till ytan lika men i detalj olika, i utseende, i temperament , i strategi.
 

Vi bryr oss om dem, vi behöver inte göra det men vi gör det. Därför att vi behöver dem! Tack och lov finns fåglarna överallt där det finns människor. Det är där vi i SOF-BirdLife och fågelvänner finns. I småttighet försöker vi kan bjuda tillbaka den glädje de ger oss.  Vid fågelmataren, i remissvar, med inventeringar , med att sätta upp fågelholkar, och mest av allt med att visa att vi bryr oss. 

 

Fågelintresse är viktigt. Det är en av SOF-BirdLife viktigaste uppgifter att sprida fågelintresset. Alla fågelintresserade blir ambassadörer, i stort som smått,  för fåglarna, fågelskydd, natur- och miljöskydd.

 

Därför arbetar SOF-BirdLife med olika aktiviteter för att öka fågelintresse och engagemang. På dessa sidor presenteras några viktiga saker vi gör. Man kan se det som en verktygslåda där du som enskild fågelvän kan sprida kunskap till vänner och bekanta, där den regionala föreningar och lokala fågelklubbar gör mer omfattande aktiviteter liksom de volontärer som på sin fritid arbetar för ett ökat fågelintresse i Sverige. 

 

Inom SOF-BirdLife har en särskild kommitté, Fågelintressekommittén, i dagligt tal Fik, ansvar för att arbeta med att öka fågelintresset och kunskap om fåglar samt givetvis också att medlemsrekrytera. Fågelskyddet behöver många både aktiva och passiva fågelvänner inom SOF-BirdLife.


 

KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR